Új taggal bővült Egyesületünk szakmai stábja.

   Az elmúlt napokban egy gyógytornásszal, Debity Boglárkával bővült az egyesületünk szakmai stábja, az Ő bemutatkozó sorait olvashatják:

   Debity Boglárka vagyok, gyógytornász-fizioterapeuta, humánkineziológus. Egyetemi tanulmányaimat a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának Gyógytornász szakán kezdtem (BSc), majd a diploma megszerzése után a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Rehabilitációs osztályán kezdtem el dolgozni.

   Nagyon sok tapasztalatot szerzek itt nap, mint nap, hiszen számos klinikumból érkeznek hozzánk páciensek (neurológia, traumatológia, ortopédia, reumatológia), így a tudásanyag szerteágazó ismeretekből adódik össze, és folyamatos önfejlesztést, tanulást igényel, ami izgalmassá teszi a mindennapokat. Időközben elvégeztem a Testnevelési Egyetem Humánkineziológia Mesterszakát (MSc). A két diplomából adódó tudásanyagot remekül lehet ötvözni a főállásomban és a magánpraxisban, ahol kifejezetten sportolókkal foglalkozom. Ahhoz, hogy folyton új és új technikákkal tudjam kezelni pácienseimet, posztgraduális képzésekben is részt veszek (Kinezio TAPE, Trigger-pont terápia, McKenzie terápia, Flossing terápia, Lökéshullám terápia, Mulligan terápia, Modern neurorehabilitáció, Mozgásszervi jógaterápia). Ahhoz, hogy szakmailag naprakész legyen az ember, a tanfolyamok mellett konferenciákon is részt szoktam venni. Voltam már külföldön Medical Congress-en (Kassa, Varsó, Budva), és számos hazai fórumon is tartottam előadást. Ezeken a rendezvényeken mindig sok új tudásra tesz szert az ember. Ezeket a tanulmányokat szívesen adom át a fiatalabb generációk számára az egyetemi oktatói tevékenységemben. Tervezem a PhD fokozat megszerzését.

   Már egészen gyermekkoromtól kezdve a mozgás szerves részét képzi a mindennapjaimnak. 3,5 évesen íratott be Édesanyám az első balett órámra, ami teljesen megbabonázott. Ettől a pillanattól kezdve a mozgás szeretete, a testtudatosság növelése, a koordináció- és egyensúlyfejlesztés az életem része lett. Ez immáron 24. éve tartó igazi csoda. Mindeközben belekóstoltam számos sportágba (tenisz, kézilabda, kerékpározás, futás, crossfit), és lelkesen gyűjtöm minden sportág jellegzetes mozgásanyagát a rehabilitációs eljárások tökéletesítéséhez. Egy gyógytornász csak úgy tud hatékonyan rehabilitálni, ha ismeri az adott sport mozgásanyagát, sérülési lehetőségeket, gyengeségeket, erősségeket.

    A hajdúszoboszlói Kézilabda Klubban szeretném a sportolók egészségének megőrzését, prevenciós eljárásokkal történő oktatását és speciális felkészítő tréningek bevezetését elindítani. Kiemelten fontos számomra, hogy a sportolók tisztában legyenek a gyakorlatok anatómiai és élettani hátterével, tudják, hogy mely eljárásokkal milyen eredményeket érhetünk el, ezáltal célom egy tudatos generáció nevelésében való kooperációt kialakítani az edzők, a vezetés és a szülök bevonásával együtt. A rendszeres mérésekkel objektív adatokat szolgáltatnék a csapat vezetőinek, edzőinek és maguknak a játékosoknak, ezáltal egy aktív sérülésregiszter is működne, mely előjelezné az esetleges sérülésre hajlamos területeket, melyet megfelelő technikával korrigálnék a sportoló mozgásmintájában. Reményeim szerint egy összehangolt TEAM munka alakulna ki, melyben kiemelt szerepet kapna a prevenció, az oktatás és a korrekció a technikai és erőnléti edzések mellett. A kollégák nagyon szimpatikusak, így úgy gondolom minden a legnagyobb rendben fog zajlani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük