Felfüggesztette versenyeit az MKSZ

A Magyar Kézilabda Szövetség Elnöksége 2020. március 14-én 0:00 órai hatállyal a COVID-19 koronavírus megjelenésének és terjedésének megelőzése érdekében, a Magyar Kormány 40/2020. (III. 11.) számú Kormányrendeletére is figyelemmel – további intézkedésig – valamennyi, a Magyar Kézilabda Szövetség és a megyei kézilabda-szövetségek által kiírt bajnokság és kupasorozat mérkőzéseit felfüggesztette.

MKSZ-döntések a koronavírussal kapcsolatban

A Magyar Kézilabda Szövetség a koronavírus miatt kialakult állapot és a kormányzat által kihirdetett veszélyhelyzet miatt döntéseket hozott a soron következő kézilabdás versenyekkel kapcsolatban, a veszélyhelyzet érvényesítésére. 
Az MKSZ számára a sportággal kapcsolatos kötelezettségein és elhivatottságán túl kiemelt jelentőségű a magyar kézilabdázás valamennyi szereplőjének, valamint a szurkolók egészségének védelme, és elkötelezett a veszélyhelyzeti joggyakorlat és a jogszabályok betartása mellett. A szövetség döntései a jelenlegi, március 12-én érvényes jogszabályok és helyzet mellett születtek meg, de a közeljövőben a járványügyi helyzet, valamint a jogszabályi környezet változásával elképzelhetőek újabb módosítások.

A Magyar Kézilabda Szövetség a Nemzetközi Kézilabda Szövetséggel (IHF) egyeztetve a 2020. március 20-22. között Győrött sorra kerülő női olimpiai selejtezőtornát zárt kapuk mögött rendezi meg. Az MKSZ rendszerében (playhandball.hu internetes oldal és az MKSZ Kézishopja) online vásárolt jegyek árát a szövetség a vevők részére automatikusan online visszautalja, ennek pontos és mielőbbi megoldásán a szövetség banki partnerével együtt folyamatosan dolgozik. Az MKSZ-shopban (Budapest VIII. kerület, Könyves Kálmán krt. 76.) vásárolt jegyek visszafizetését a szövetség szintén garantálja, ennek módjáról később tudunk tájékoztatást adni.

Az Európai Kézilabda Szövetséggel (EHF) történt egyeztetés nyomán szintén zárt kapu mögött kerül sor a 2020. március 25-ére kiírt Magyarország–Montenegrói női Európa-bajnoki selejtezőre. Erre az EHF szabályai lehetőséget biztosítanak, hiszen alternatív megoldásként ajánlotta fel az európai szövetség a találkozó későbbi megrendezését, ugyanakkor az MKSZ folyamatosan egyeztet az EHF-fel és a montenegrói szövetséggel.

A magyar utánpótlás-válogatottak külföldi mérkőzései és hazai felkészülési mérkőzései ellenkező döntésig elmaradnak. Más, válogatottakat érintő, áprilisban, illetve azt követően sorra kerülő mérkőzésekről és eseményekről jelenleg nem lehet felelős döntést hozni. Amennyiben bármilyen esemény elhalasztásáról, elmaradásáról döntés születik – beleértve például a női Bajnokok Ligája négyes döntőjét és a Magyar Kupa-döntőt – az MKSZ haladéktalanul tájékoztatja a közvéleményt.

Az MKSZ és a megyei kézilabda-szövetségek által szervezett és felügyelt kézilabda-bajnokságok és a Magyar Kupa kapcsán a Magyar Kézilabda Szövetség döntése alapján az U8-as, U9-es, U10-es, U11-es, U12-es és U13-as korosztályban kiírt Gyermekbajnokság mérkőzései ellenkező tartalmú döntésig elmaradnak. Az U14-es, U15-ös, serdülő, ifjúsági és felnőtt bajnokságok valamennyi bajnoki osztályban rendezendő valamennyi mérkőzését és a Magyar Kupa-, valamint a Liga Kupa-találkozókat zárt kapu mellett kell megrendezni. A zárt kapus rendezés pontos szabályairól a Magyar Kézilabda Szövetség a mai napon (2020. március 12.) írásban tájékoztatja a sportszervezeteket.

Az elfogadott utánpótlás-tornák és a Sulikézi Fesztivál törlésre kerül.

Az MKSZ folyamatosan egyeztet az állami szervekkel, és szükség esetén az intézkedések időbeli hatályát és tartalmát a későbbiekben megváltoztathatja.

A Magyar Kézilabda Szövetség és a tulajdonában álló vállalkozások (HBMP Kft., EuroHandball 2022 Kft.) irodái 2020. március 13-ától zárva tartanak, az irodákba a belépés nem engedélyezett, az irodai félfogadás szünetel, az irodák azonban emaileket fogadnak, elektronikus ügyintézést továbbra is végeznek, ellátják feladataikat. Kérjük az érintett sportszervezeteket, partnereket, hogy minden ügyet elektronikus úton intézzenek. Az MKSZ apparátusa igyekszik megoldani minden, eddig papír alapon intézett ügy elektronikus ügyintézését. A fegyelmi- és fellebbviteli ügyek eljárásrendje módosulhat, amelyről a szövetség értesíteni fogja az érintetteket.

Az esetleges további változásokról, szükséges intézkedésekről a Magyar Kézilabda Szövetség haladéktalanul tájékoztatni fogja a sportszervezeteket, partnereit és a közvéleményt.

Az U11-es és U12-es bajnokságban is elkezdődtek a küzdelmek.

Az elmúlt 2 hétvégén az U11-es és U12 csapatunkért szoríthattak a családtagok, ismerősök, barátok, és nem utolsósorban a szurkolónk. 2020 február 22. napján Tiszafüreden mérkőzött meg az U12-es korosztály a Nyíradony és Debrecen gárdáival.

Az első mérkőzés edzőmérkőzéssé avanzsálódott, mivel a adonyi lányok nem voltak meg létszámban, és így hivatalosan 10-0-val a KKHSZ számára írták jóvá a mérkőzést. Kapusi Krisztián, a gárda edzője szerint kitűnő volt ez a mérkőzés a Debrecen elleni csata előtt, mert felébredtek a lányok, illetve az ellenfél ráébresztett minket a hiányosságainkra, melyet így azon melegében rendezni tudtunk.

A Debreceni Sportcentrum I. csapata ellen sokoldalúan, helyenként látványos gólokat szerezve játszott a gárda, de az eredmény megmutatta mekkora is a különbség fizikálisan, és játéktudásban. A szoboszlói lányok a vereség ellenére is emelt fővel távozhattak a mérkőzés után, mivel a maximumot kiadták magukból.

Eredmények:

KKHSZ – Nyíradonyi VVTK  10-0

Debreceni Sportcentrum I. – KKHSZ 26-14

 

Február utolsó hétvégéjén az U11-es csapatra került a sor, hogy megmutassa magát a pályán, melyre a debreceni Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban adódott lehetőség. Az ellenfelek a Téglási VSE, és a balmazújvárosi Kalmár Zoltán DSE csapatai voltak.

Kapusi Krisztián vezetőedző:

Az napunk indításaként játszottunk egy jó kis rohanós mérkőzést a téglási lányok ellen, melyből mi jöttünk ki győztesen, az elsőtől az utolsó pillanatig nagy akarással, és gólra törően játszott a kis csapatom.

A balmazújvárosi mérkőzés az egy nagyon nehéz feladat volt, mivel egy nagyon képzett, jó ellenféllel szemben játszottunk, akiknek mostanában nem sikerült megnehezítenünk a dolgát. Az első félidőben sajnos most sem jártunk sikerrel, így a második játékrészben hatalmas hátrányt kellett ledolgoznunk, ami részben sikerült is a fegyelmezett, határozott játékunknak is köszönhetően, bár a végén vesztesen hagytuk el a pályát sajnos.

Eredmények:

KKHSZ – Téglási VSE  21-2

Kalmár Zoltán DSE – KKHSZ 11-10

 

Újból a pályán az U13-as csapat.

A Némethné Bana Anikó, az U13-as lányok edzője számolt be az első tavaszi fordulóról:

A csapatunk Debrecenbe utazott az elmúlt hétvégén, ahol a kézilabda szövetség „tavaszi” bajnoki fordulója megkezdődött a részünkre is. Nagyon nehéz mérkőzések vártak a lányokra. Ellenfeleink a Debreceni Sportcentrum és a Sütő Kézisuli volt. Két erősebb csapat, ahol létszámban, mentálisan, fizikálisan és erőnlétben is jóval erősebbek a játékosok. Jellemző volt mindkét meccsre, hogy védekezésünk elvette az erőnket a támadásoktól, nagyon sokat emberhátrányban sőt kettős emberhátrányban küzdöttünk, ezt a dobott gólok száma is tükrözi. Mindkét mérkőzésen felismertük hibáinkat, elmaradásainkat. A feladatunk felállni, a két erősebb csapattól elszenvedett vereségből és készülni a következő mérkőzésekre.